Oamenii nu se schimbă

Despre note, melodii, zone de confort, alinieri de planete și fericire

“Care este diferența dintre ea și mine ?”
Ea era o prietenă îndrăgostită iremediabil de un el al cărui model de relație erau mai multe relații în același timp. Visul ei era să îl schimbe pe el. El, ca orice om, nu avea nici cel mai mic gând de a se lăsa schimbat.
Eu eram îndrăgostită iremediabil de un alt el. Înalt, cu ochii verzi. Care mă admira, mă strângea în brațe, dar nu mă iubea. Cel puțin nu așa cum aș fi vrut eu.
“Care este diferența dintre ea și mine ?”
“Tu nu încerci să mă schimbi.”
Am încuviințat.
Asta pentru că știam că oamenii nu se schimbă. Și mai ales oamenii nu se schimbă pentru alți oameni. Avem cu toții o zonă de confort. În care ne simțim în siguranță. Din când în când însă, apare ceva, sau cineva, care ne provoacă la un dans în afara acestui spațiu cunoscut. Cineva care reușește să atingă anumite coarde în interiorul ființei noastre și să le facă să vibreze. Și poate chiar să formeze note, care să se așeze frumos într-o melodie armonioasă. Iar atunci, fără să ne dăm seama, zona noastră de confort se întinde imperceptibil pentru a îngloba aceste noi tonalități. Iar melodia lor devine parte integrantă din noi și din noua noastră zonă de siguranță.

Sau se poate ca un eveniment să întrerupă pentru o clipă alinierea notelor, ceva să ne sperie, să ne perturbe, și atunci creierul nostru ne aruncă violent înapoi în cercul în care ne simțim în siguranță. Și muzica dispare, vibrația încetează.
Oamenii nu se schimbă. Dar oamenii pot evolua. Creștem, la fel ca și plantele, atunci când anumite condiții se întâlnesc, când planetele sistemului nostru interior se aliniază, singure, sau împreună cu cele ale altuia. Un echilibru extrem de fragil se creează atunci și ne permite să întrezărim o altă realitate, alte sentimente, un alt eu.
Oamenii nu pot fi forțați să se schimbe. Tot ce putem face este să îi acceptăm, sau să plecăm mai departe.
“Care este diferența dintre ea și mine ?”
“Tu nu încerci să mă schimbi.”
Am încuviințat. Dar simțeam că lipsește ceva.
“Care este diferența dintre ea și mine ?”
“Tu nu încerci să mă schimbi.”
“Nu, eu doar încerc să te fac fericit.”